EMDR

 

alle dingen in de natuur          
hebben iets in zich      
van het wonderbaarlijke

EMDR is een therapiemethode die wordt ingezet om ‘traumatische’ ervaringen te verwerken.
De afkorting staat voor Eye Movement Desentisitization and Reprocessing.
In deze therapievorm haal je je stap voor stap ingrijpende gebeurtenissen en ervaringen weer voor de geest.
De therapeut maakt terwijl dat gebeurt horizontale bewegingen met de vingers die met de ogen gevolgd moeten worden, of werkt met geluid of een lichtbalk.
Dit wordt herhaald tot de herinnering minder spanning oproept. De herinnering wordt op deze wijze ontdaan van de ‘levendigheid’ en de ‘emotionele lading’.  

Ingrijpende gebeurtenissen kunnen schade achterlaten, en worden daarmee traumatische ervaringen die tot klachten kunnen leiden.
Er kan sprake zijn van eenmalige overweldigende gebeurtenissen, zoals een ongeluk, verkrachting, mishandeling, overval, operatie oid.
Maar ook herhalende gebeurtenissen over langere tijd of het lange tijd  ‘afwezig’ zijn van iets of iemand kan tot trauma leiden bijv.  pesten, afwezigheid van bevestiging, misbruik in combinatie met gebrek aan steun.
Soms zijn klachten goed terug te leiden naar de gebeurtenis. Angst na een ongeluk, onveilig blijven voelen na een beroving, minderwaardigheidsgevoelens na pesterijen, herinneringen of dromen die zich steeds opdringen. 
Soms zijn klachten ook wat minder eenduidig. Bv het niet goed kunnen beheersen van emoties of een negatief zelfbeeld wat zich maar niet laat overtuigen van het tegendeel.

EMDR wordt ingezet als mensen last hebben na concrete en eenmalige  traumatische ervaringen.
Maar EMDR word ook steeds breder toegepast en kan zo onderdeel zijn van een therapie proces gericht op het verminderen van angst, depressie, chronische pijn of een negatief zelfbeeld.

Binnen Spectrum zijn meerdere therapeuten werkzaam die EMDR kunnen toepassen.
Informeer gerust naar de mogelijkheden.