Basisopleiding tot christelijk ervaringsgericht hulpverlener

 

  • 2- jarige gecertificeerde basisopleiding

  • leren werken met je hart en lijf 

  • voor wie zich wil laten toerusten en scholen binnen het werkveld van pastoraat en/of hulpverlening

Of je nu wilt investeren in je persoonlijke ontwikkeling of je vaardigheden voor pastoraat of hulpverlening wilt verdiepen, deze opleiding legt een basis voor het ambacht: leren werken met je hart!

Als je je vrijwillig of beroepsmatig wilt toeleggen op het helpen van anderen, is het nodig om eerst je eigen levensthema’s door te werken. Werken met je hart kan alleen als je je hart beschikbaar hebt.

“van alles waar je over waakt, waak vooral over je hart,
het is de bron van je leven” (spreuken 4:23) 

In deze opleiding leer je wat er zoal voor nodig is om te kunnen werken met je hart en hoe je jezelf kunt openen én sluiten voor de ander. Welke valkuilen er in jouw leven zijn en hoe je er verantwoordelijkheid voor kunt nemen.

Daarvoor reizen we langs je ontwikkelingsgeschiedenis, je beweegredenen om anderen te willen helpen, je manieren om pijn en verdriet te vermijden en je ontwikkelt je vaardigheden om de ander nabij te kunnen zijn.

Naast dat je aan het werk bent met je persoonlijke proces leg je een gedegen basis voor het werken met mensen.Je krijgt de nodige theorie aangereikt en werkt zelf literatuur door. Er wordt veel geoefend met het voeren van gesprekken en het toepassen van lichaamsgerichte interventies. Zo is er een continue afwisseling en integratie van theorie en praktijk waarbij je ‘aan den lijve’ leert. 

Wil jij leren werken met je hart en met je lijf? 

Heb jij verlangen om anderen verder te helpen?

Ben je bereid om daarvoor eerst jezelf te leren kennen en te ontwikkelen?

Dan is deze opleiding écht iets voor jou!!

Praktisch

Meer informatie over de opbouw en inhoud van deze opleiding vind je in onze studiegids.

Studiegids

Aanvullende informatie (te downloaden als pdf bestand) :

Studiebelasting Basisopleiding
Algemene Voorwaarden Opleidingen
Klachtenregeling

– Ik ben tevoorschijn gekomen –

Vanaf het allereerste moment dat ik binnenstapte bij Spectrum voelde ik me gezien. Dit had grote impact op mij en het gaf me meteen een gevoel van; ik ben op de juiste plek. De opleiding is met veel zorg samengesteld. Het ervarende leren, werken in de groep, het lichaamswerk, gespreksvaardigheden oefenen. Voordat ik met de opleiding begon dacht ik mezelf aardig te kennen, maar wie ik werkelijk ben heb ik onbewust heel lang verborgen gehouden achter maskers en muren. Ik was vooral gericht op de ander en besefte dat dat een manier was om niet bij mijn eigen pijn en verdriet stil te hoeven staan. Het proces van tevoorschijn komen met alles wat er is was soms pijnlijk, maar werkt vooral juist heel erg bevrijdend. Ik zie uit naar de start van de beroepsfase! - Marjan

-Heel toepasbaar in de praktijk-

Als ondernemer heb ik vaak te maken met klanten, medewerkers, netwerken etc. dus ben eigenlijk altijd veel in contact met mensen. Mijn vraag was steeds vaker: wat beweegt mensen nou ten diepste? Bij Spectrum heb ik 2 jaar in een groep medestudenten gewerkt aan mijn gedrag en houding in en tov de groep. De therapeuten geven eerst met een stuk theorie inzicht en daarna gingen we steeds zelf aan de slag: gespreksvaardigheden bij en met elkaar oefenen, ervaren wat het is om diep door te ademen en te werken op de energie. De continue afwisseling tussen theorie, actief oefenen en ervaringen delen maakte het dat ik elk blok van 2,5 dag als heel intensief, waardevol, verbindend en heel toepasbaar in de praktijk heb ervaren. Een aanrader voor elke leidinggevende die zichzelf beter wil leren...

-Uit mijn hoofd in mijn lijf-

De opleiding is de beste investering in 'mezelf' geweest. Op een diepere laag ga je intensief werken in een groep die steeds veiliger en hechter werd. Voor mij stond in de eerste 2 leerjaren vooral het bewustwordingsproces centraal. Je bewust worden van je drijfveren, motieven & patronen. Ik heb mijn plek leren kennen die ben ik bewust gaan innemen. Door de ervaringsgerichte oefeningen leerde ik meer mijn lijf kennen en minder alles vanuit m'n hoofd te redeneren. Ik leerde tijdens de oefeningen  door de spanning en angst heen te bewegen en daar juist aanwezig te zijn met mildheid en liefde vanuit mezelf in plaats van dat ik altijd naar m'n hoofd vluchtte, die lang mijn kompas was. - Anneke