EigenWijze dagen

  • Meerdaags programma rond een bijbels thema

  • In kleine groepen praktisch aan de slag 

  • Voor iedereen die wil investeren in zijn persoonlijke groei en ontwikkeling

Twee keer per jaar vinden op vakantie park ‘EigenWijze’ in Bant onze EigenWijze Dagen plaats.
Deze dagen zijn opgenomen in het programma van onze groepstherapieën en opleidingen en staan verder open voor iedereen die wil werken aan persoonlijke groei en ontwikkeling.

In een gevarieerd, meerdaags programma nemen we je mee in het doorleven en doorwerken van een bepaald thema, bijv. heelheid, vrijheid, vrede, vreugde, genade.
Het programma is geheel verzorgd, dat wil zeggen: inclusief overnachtingen, koffie, thee, fris, snacks en maaltijden.

Doordat je je een aantal dagen afzondert van het jachtige, dagelijkse leven, doorleef je het thema in al zijn facetten. Naast dat we je een goed gebalanceerd programma aanbieden, waarin je een theoretisch kader aangereikt krijgt en vooral veel ervarend aan het werk zult zijn, is er ook voldoende tijd voor jezelf en de ontmoeting met anderen ingeruimd. Het levert een mooie en intensieve leerervaring op!

Doel
Het doel van de EWD is werken aan bewustwording en het aanleren en verdiepen van vaardigheden die je gezondheid ten goede komen.
Je kunt hierbij denken aan: grenzen aangeven, in contact zijn, je gevoel uiten, je kracht inzetten, balans zoeken, achter jezelf gaan staan, je ‘ik’ verstevigen.
Allemaal therapeutische termen die vaak centraal staan in onze therapieën en opleidingen.
Door er een aantal dagen intensief mee aan de slag te zijn leer je jezelf hierin beter kennen en krijg je praktische handvatten hoe je dit in het leven van elke dag kunt inzetten.

Werkwijze
Er wordt veel gewerkt in kleine groepen.
Als je bij Spectrum groepstherapie volgt, ga je met de mensen van je eigen therapie groep hier aan het werk. Volg je de opleiding dan werk je hier in je opleidingsgroep.
Daarnaast is er een groep voor ‘open inschrijvingen’. Mensen die zich specifiek voor deze dagen hebben aangemeld. Voor deze groep geld dat er voorafgaand aan de start van het programma op donderdagavond ruimte is voor kennismaking.

Er wordt soms ook gewerkt in de grote groep, vaak gaat het dan om oefeningen die uitgelegd en voorgedaan worden, of er zijn inleidingen op het thema en ter afsluiting van het programma vinden er  gezamenlijke vieringen plaats in de grote groep.

Voor wie
De EWD staan open voor iedereen die wil werken aan zijn of haar persoonlijke groei en ontwikkeling.
Of je nu al therapie volgt of hebt gevolgd bij Spectrum, hebt deelgenomen aan een leergroep of nog nooit iets hebt gedaan in deze richting: de EigenWijze dagen geven je een verdieping in je persoonlijke (geloofs-)ontwikkling.

Recht
Als het woord ‘recht’ valt, raakt dat vaak ook meteen een pijnlijke snaar: de herinnering aan hoe jou onrecht werd gedaan.
Iedereen heeft zulke ervaringen meer of minder, want dat is wat wij mensen doen: we doen elkaar zomaar onrecht, bedoeld of niet bedoeld.
Als er geen recht gedaan wordt, dan worden onze onderlinge relaties scheef getrokken. In onze families, op het werk, in de kerkelijke gemeente, overal. 
  

Precies dit is de reden waarom recht zo’n belangrijk thema is in de Bijbel. God die recht spreekt, recht doet. Misschien hebben we er een erg juridische God van gemaakt, die vooral bezig is met schuld en moraal, met wraak en straf. Maar in de bijbel heeft recht of gerechtigheid vooral een sociale klank: het gaat God om het recht zetten van scheve verhoudingen. Van alles wat het samen-leven kapot maakt, onveilig, ongezond.    

In deze Eigen Wijze Dagen is dit de insteek: wat gebeurt er tussen mij als individu en de gemeenschappen waar ik bij hoor of hoorde (gezin van herkomst, familie, kerk, club, groep enz.) Wat is daarin scheef getrokken en hoe kan het weer worden recht getrokken? Zodat ‘samen’ heilzaam is voor mij persoonlijk, en ik persoonlijk heilzaam ben voor de groep.  

Praktisch

Op onze pagina met praktische informatie vind je de data, tarieven en contracten. 

Je kunt je aanmelden door het contract ingevuld en ondertekend naar ons op te sturen.

De EigenWijze Dagen vinden plaats in het voorjaar (maart) en najaar (november).

Reviews

– Intens en verrijkend-

Ik heb deze dagen als heel helend in mijn proces ervaren.
Ik was onbekend met Spectrum en vond het best een hele stap om naar zo’n weekend toe te gaan.

Maar het thema pastte zo precies in waar ik op dat moment in mijn leven door heen ging dat ik de stap waagde. 

Ik vond het erg bijzonder om te ervaren dat ik met wildvreemde mensen zo snel een diep contact kon opbouwen. 

In meerdere opzichten is het voor mij een onvergetelijke ervaring geworden! 

Bernard

– Proces in stroomversnelling-

…ik zie bij de EWD iets waar ik geen woorden aan kan geven maar waarvan ik wel zie dat het léven geeft.

En ik voel hoe ik daar bij wil zijn – bij dat Léven.

Er komt een proces op gang, een drie daagse reis – een ontdekkingstocht waarin mijn denken en mijn gevoel meer en weer met elkaar verbonden wordt.

Dit weekend raakt het léven in mij, raakt de kern.

Hetty